PUB 2.0

SVERIGES MEST KOMPLETTA PUBGUIDE

PUBBLOGGEN - inspiration och tips för att pubba på nya sätt

En perfekt cocktailbar

Till cocktailbaren går vi gärna för att sippra på drinkar, känna lyx och flärd och spana på andra människor. Vi tänker oss att det var på cocktailbarer Greta Gustavsson, eller Greta Garbo som hon är mer känd som, hängde efter sina arbetspass på PUB. För att en cocktailbar ska vara riktigt bra är det några speciella punkter vi gärna bedömer den på nämligen:

 • Inredningen – här är det viktigt att det känns bekvämt, elegant och lyxigt men samtidigt trevligt och öppet. Man ska vilja hänga här.

 • Drinklistan – Självklart är drinklistan det viktigaste, ska det vara en cocktailbar ska de även ha ett bra utbud. Det allra bästa är nästan en mix av klassiker och några egna signaturdrinkar, så det inte känns som alla andra, men att man ändå kan beställa sina säkra kort.

 • Råvarorna – För att en drink ska bli god så krävs det bra råvaror. Koncentrat, färdigköpta siraper, billigaste spritsorterna, ser vi någon tendens av detta vänder vi i dörren. En bra cocktailbar kännetecknas av spritsorter av god kvalitét och råvaror gjorda från grunden.

 • Atmosfären – se inredning.

 • Servicen – Utan god service, ingen kund. Inte från pub.se åtminstone. Inte nog med att personalen ska vara trevlig och serviceminded, det är även viktigt att de kan sin grej, kunskap och öppenhet får oss att vilja stanna.

 

After work - Ett svenskt fenomen

Aw är som de flesta vet en förkortning för after work. Ett engelskt uttryck som betyder efter jobbet och som används av oss när vi syftar på att ta ett glas efter jobbet.

 

Det många inte vet är däremot att begreppet after work inte alls är engelskt, trots sitt namn. Det är inte ett begrepp som är lika vedertaget i engelskspråkiga länder som i Sverige. I engelskspråkiga länder säger man oftast snarare bara ”how about some drinks?” om man är sugen på ett glas tillsammans, vare sig det är efter jobbet eller på helgen.

 

En aw i sverige består oftast av dryck i kollegors sällskap och idag är det allt vanligare att restauranger och pubar även har speciella after work menyer. På menyerna brukar det ofta finnas lite lättare tilltugg eller buffeér som kan förtäras stående eller sittande och lätt slinker ner när man är hungrig efter en arbetsdag.

 

Under after work timmarna i Sverige är det inte ovanligt att restaurangerna har bra erbjudanden och serverar dryck till reducerade priser.

 

Att hänga på puben även efter jobb och under lättsammare former som under en after work är ett fenomen som på senare år blivit allt vanligare i Sverige, även Sverige börjar få en internationell alkoholkultur, det tycker vi på pub.se är superhärligt.

 

Fun fact: det är inte bara begreppet after work som vi svenskar använder men som inte används i samma utsträckning av engelskspråkiga, även after ski är ett vedertaget uttryck i Sverige men i engelsktalande länder har orginaluttrycket, det franska aprés ski fått stanna.

En engelsk pub

Pubarnas pub är väl ändå de brittiska. Därför tänkte vi ägna ett inlägg om vad som faktiskt utmärker de brittiska pubarna.

 

I Storbritannien ses puben nästan som invånarnas extra vardagsrum och det är oftast här man träffar sina vänner. På puben serveras främst öl men också enklare maträtter. Typiskt engelsk pubmat är fish and chips eller kidney pie.

 

På en engelsk pub är du för att umgås och ha trevligt, här bjuder man laget runt, volymen kan vara hög och gammal som ung är välkommen. After work är ett stående inslag, så även en öl till lunchen på den lokala puben.

 

Typisk brittisk öl kallas för real ale, och är öl som handpumpas från fat direkt. Real ale är lite mindre kolsyrad än vanlig öl och precis som med annan öl i Storbritannien dricks den ur pints.

 

På en brittisk pub är klimatet öppet och härligt och snåljåpar undanbedes. Här bjuder man laget runt och har trevligt tillsammans. Genom att man turas om blir det ändå någorlunda rättvist i slutändan, delade notor och småswishar hit och dit undanbedes. Något vi på pub.se uppmuntrar, för visst är det mycket härligare att bjuda och få igen, ge och ta eller vad en nu vill kalla det. Sharing is caring!

 

Vinbar - vinälskarnas pub

Vinbarer är ett väldigt trevligt koncept som blivit allt vanligare de senaste åren. Men vad är egentligen skillnaden på en ”vanlig” pub eller bar och en vinbar?

 

De riktigt snofsiga menar att det är väldigt viktigt att hålla isär vad som är vad och inte kalla sig för vinbar om en inte är en alldeles äkta renodlad vinbar.

 

Våra kriterier för att en vinbar ska klassas som vinbar och inte bara vara en pub med ovanligt mycket vin/lite öl är:

 • Det ska finnas vin, bra vin, inte samma vin som du hittar på en pub, knappt ens på hyllorna på systemet, kvalitetsvin är a och o.

 • Personalkunskap – när jag besöker en vinbar vill jag kunna få reda på allt om vinet jag dricker, med allt menar jag inte bara ”det är italienskt”. Jag vill veta om odling, skörd, druvor, producent, you name it.

 • Vinpassande tilltugg – inget sliskigt och flötigt. Vi vill ha tilltugg som är sostifikerat och passar till vinerna. Ost, chark, Oliver till och med en lite lyxigare pizza går hem. Till de vita vinerna tackar vi inte heller nej till läckerheter från havet.

 • Inredning och atmosfär – Vinbarer känns helt klart främst som något sydeuropeiskt, franskt, italiensk. Det är även det vi vill känna när vi besöker en vinbar. Sydeuropeisk flärd och finess.

 • Service – Se alla ovanstående punkter

De bästa brunchdryckerna

Bubbels and brunch är ett populärt klubbkoncept i Stockholm. Men bubblor till brunch är något som vi anser alltid går hem, inte bara när det är dags för dagsfest. Att börja dagen med en brunch och goda drycker är en garanterat bra start på dagen. Brunch är en sammansättning av breakfast och lunch, och innebär mer eller mindre, allt gott du vill ha, som livets buffé redan innan dagen startat ordentligt och kan pågå i princip hur länge som helst. Favoritdryckerna på brunchen är:

 

 • Mimosa – Apelsinjuice och bubbel. Apelsinjuicen från det vardagliga frukostbordet i en lyxig tappning. Servera i champangeglas och smaka dig fram till hur mycket du vill ha av varje, men åtminstone 50/50.

 • Bellini – Italiensk, lite mer svalkande variant av mimosan, följ receptet för mimosa men istället för apelsin används persikojuice eller persikopure till bellinin.

 • Bloody mary – Drinken som innehåller en hel vitaminbomb, precis som din dagliga frukostsmoothie. Görs av tomatjuice, selleri, citronsaft, tabasco och vodka. Förresten, stark mat sätter igång ämnesomsättningen, bra start på dagen.