Pubbloggen – After work - Ett svenskt fenomen

19 maj 2018

After work - Ett svenskt fenomen

AW är som de flesta vet en förkortning för after work. Ett engelskt uttryck som direktöversatt betyder "efter jobbet" och som används av oss när vi syftar på att ta ett glas efter jobbet.

Det många inte vet är däremot att begreppet after work inte alls är engelskt, trots sitt namn. Det är inte ett begrepp som är lika vedertaget i engelskspråkiga länder som i Sverige. I engelskspråkiga länder säger man oftast snarare bara ”how about some drinks?” om man är sugen på ett glas tillsammans, vare sig det är efter jobbet eller på helgen.

En AW i Sverige består oftast av dryck i kollegors sällskap och idag är det allt vanligare att restauranger och pubar även har speciella after work menyer. På menyerna brukar det ofta finnas lite lättare tilltugg eller bufféer som kan förtäras stående eller sittande och lätt slinker ner när man är hungrig efter en arbetsdag.

Under after work-timmarna i Sverige är det inte ovanligt att restaurangerna har bra erbjudanden och serverar dryck till reducerade priser.

Att hänga på puben även efter jobb och under lättsammare former som under en after work är ett fenomen som på senare år blivit allt vanligare i Sverige, även Sverige börjar få en internationell alkoholkultur, det tycker vi på pub.se är superhärligt.

Fun fact: det är inte bara begreppet after work som vi svenskar använder men som inte används i samma utsträckning av engelskspråkiga – även after ski är ett vedertaget uttryck i Sverige men i engelsktalande länder har orginaluttrycket, det franska "aprés ski", fått stanna.