PUB 2.0

SVERIGES MEST KOMPLETTA PUBGUIDE

om pub

Vad är en pub?

Pub är egentligen en förkortning för public house, en pub är alltså en samlingsplats för allmänheten. Pubar är i regel lite enklare och säljer enklare mat, öl eller andra drycker.

Vad är en bar?

En bar är enligt vår definition, den möbel eller del där drycker säljs, en bardisk.
Bar kan ofta också vara en cocktailbar, alltså en bar eller eller plats som främst serverar drinkar och cocktails, det upplevs ofta lyxigare än en pub.

Vad är pub.se?

Här på pub.se älskar vi alla typer av platser som serverar alkoholhaltiga drycker, och hoppas på att kunna guida dig till några av våra favoriter - i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Invalid Email

om pub-gallerian

Varuhuset PUB låg precis vid Hötorget i Stockholm och var ett populärt hak för de shoppingsugna. Namnet PUB fick det efter grundaren, Paul Urban Bergström.

Grundaren - Paul Urban Bergström

Paul föddes 1860 och dog 1934. Från första början var Paul en enkel knalle från Sjuhäradsbygden i Västergötland, alltså ifrån trakterna kring Borås. En knalle var en kringresande försäljare som reste land och rike runt med sin fässing (Fässing var mer eller mindre en säck över axeln) och sålde varor. Sjuhäradsbygden som Paul var uppväxt i var och är välkänd för sin textilindustri.

Pauls öppnar sin första butik - bara 16 år gammal

När Paul var 16 år gammal landade han i Stockholm och fick jobb som hos en tyghandlare i Stockholm, där han lärde sig om yrket och så småningom fick han ta över en egen butik. Pauls alldeles egna första butik öppnade han vid Hötorget, precis där det stora varuhuset senare öppnade. Paul var en driven affärsman och hans verksamhet expanderade fort. Hans lilla butik var bland de första i Sverige som sålde färdigsydda kläder i flera storlekar.

Pauls butik expanderar - tar över hela Hötorget

Paul var även väldigt bestämd och principfast och var inte imponerad av prutande och krediter, utan han gick i spetsen för att butiker skulle ha fasta priser och att kunder skulle betala kontant. På detta sätt stack Pauls butik ut vilket uppskattades av kunderna och snart hade Paul expanderat och ägde butiker i hela området, Pauls butiker omringade hela kvarteret vid Hötorget.

Bygget av PUB-Gallerian påbörjas

Efter ett antal år satsade Paul på att samla sina butiker och påbörjade bygget av det som sedan blev varuhuset PUB. PUBs allra mest kända arbetare var antagligen Greta Garbo och det sägs att det var när hon jobbade för PUB som hon blev upptäckt.

1994 gjordes konceptet PUB om och blev snarare en galleria än ett varuhus och 2016 stängde PUB ner för gott. Idag ligger Scandics flaggskepp, Haymarket i de gamla lokalerna.